Premiera czwartej części Uncharted tuż, tuż, w związku z czym nie mogło być innego tematu na cupcake miesiąca – zwłaszcza, że to już ostatnia część 🙁 o ile dwójkę uważam za jedną z najlepszych gier, w jakie kiedykolwiek grałam (nawet mimo tego, że niewiele pozostawia wyborom gracza), trójka aż tak bardzo mi się nie podobała – była moim zdaniem trochę przekombinowana, co nie zmienia faktu, że bawiłam się przy niej dobrze.Na część czwartą, ostatnią, czekam z ogromną niecierpliwością – recenzenci już teraz przerzucają się zachwytami, a ja naiwnie wierzę, że uda mi się uniknąć spojlerów przynajmniej do wtorku 😉

W tym miesiącu skupiłam się bardziej na smaku, niż dekoracji i chciałam upiec coś, co w jakiś sposób skojarzy mi się smakowo z serią Uncharted. Tym sposobem powstały babeczki z pekanami i syropem klonowym z kremem słodowym i whisky. Połączenie smakowe nieziemskie, a krem jest absolutnie cudowny i teraz chyba będę go używać też do przekładania tortów. <3

DSC07924

Przepis na babeczki (jak zwykle nieocenione źródło przepisów):

  • 300 g mąki pszennej (UWAGA! Ostatnio dowiedziałam się, że nie mogę spożywać glutenu. Jako zamiennik polecam mieszankę mąk bezglutenowych, np. taką)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g jasnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 50 ml syropu klonowego
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła, roztopionego
  • 125 g białej czekolady, posiekanej
  • 75 g orzechów pekan, posiekanych + do dekoracji

Do naczynia przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier. W osobnym naczyniu roztrzepać jajko, dodać syropu klonowego, mleka, roztopionego masła (jeśli mleko jest zimne, można krótko podgrzać je z roztopionym masłem). Zawartość naczyń połączyć i krótko wymieszać. Wsypać posiekane orzechy i czekoladę.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nakładać ciasto (do 2/3 wysokości, najlepiej łyżką do lodów), na górę każdej kłaść pekana.

Piec 20 – 25 minut w temperaturze 200ºC.

DSC07945

Krem:

  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/4 szklanki napoju słodowego typu Horlicks (w proszku)
  • 2 łyżki whisky

W misie miksera zmiksować masło z cukrem pudrem do otrzymania jasnego i puszystego kremu. Dodać napój słodowy i whisky, zmiksować.

Babeczki należy dekorować po ostygnięciu, najlepiej z użyciem rękawa cukierniczego. Do 3 dni krem można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.

DSC07938

 

Z racji tego, że mam mnóstwo alergii pokarmowych i wykańczają mnie one psychicznie (musiałam sobie zostawić kilka babeczek bez kremu, gdyż ponieważ laktoza), pracuję obecnie również nad wersją bezlaktozową wszystkich kremów. Jak już wypracuję sobie odpowiedni system, na blogu dodatkowo pojawią się oznaczenia dla wersji wegańskiej, bez laktozy i bez glutenu.

A tymczasem polecam wykonanie muffinów (nawet bez kremu), bo połączenie orzechów pekan i syropu klonowego jest absolutnie mistrzowskie, a przepis jest banalnie prosty! <3 Śledźcie fanpage na facebooku, bo niedługo pojawi się jeszcze kilka ciekawostek związanych z Uncharted 4 (w tym unboxing kolekcjonerki, czyli mojego pierwszego preordera w życiu! :D).

Dziękuję wszystkim znajomym za pomoc w znalezieniu czekoladowych pieniędzy – Michał, uratowałeś sesję! 😀

Zdjęcia wykonał widegamut