Tym razem wyjątkowo późno wybrałam się na nowy film z MCU – w zasadzie prawie tydzień po premierze. W sumie trudno się dziwić – Age of Ultron bardzo mnie rozczarował i z bardzo umiarkowanym entuzjazmem podchodziłam do Civil War. Na szczęście okazało się, że moje obawy były absolutnie bezpodstawne – chyba z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że Civil War to dzisiaj mój ulubiony film z MCU.

Między innymi dlatego, że Hawkeye w końcu jest tym Hawkeye’em, którego najbardziej lubiłam w komiksach. Do tej pory nie potrafię wybaczyć Age of Ultron, że mojej ulubionej postaci, która jest niesamowitym badassem, oddano najnudniejszy wątek w filmie. Na szczęście niedawno pojawiła się plotka, że Hawkeye być może dostanie swój serial, czemu bardzo kibicuję (i mam nadzieję, że Fraction napisze scenariusz 🙂 ). Poza tym mamy świetną postać Spider-Mana, która bardzo mnie przekonuje – nierozgarnięty, uroczy dzieciak podoba mi się o wiele bardziej niż to, co dostaliśmy we wcześniejszych filmach. Nie będę się jednak rozpisywać na temat samego filmu – czas na ciastka! 🙂

DSC08038

Ciastka maślane (według przepisu Nigelli Lawson):

175 g miękkiego masła

200 g drobnego cukru do wypieków

2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

400 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

Dekoracja:

Lukier plastyczny (biały o smaku białej czekolady z wanilią, czerwony, niebieski)

Masło miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii, miksujemy jeszcze do połączenia składników. Składniki suche (mąka, poroszek do pieczenia, sól) mieszamy w osobnym naczyniu, po czym dodajemy do masy maślano-jajecznej i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Jeśli ciasto wydaje nam się zbyt mokre, dodajemy jeszcze odrobinę mąki, ale pamiętajmy, żeby nie przesadzić – ciasto zmieni konsystencję po schłodzeniu. Gotowe ciasto dzielimy na dwa równe kawałki, owijamy folią spożywczą, lekko spłaszczamy (ułatwi to później rozwałkowanie ciasta) i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

Ciasto można również zamrozić.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni Celsjusza. Płaską blachę do pieczenia wykładamy papierem. Podczas rozwałkowywania ciasto można delikatnie podsypać mąką. Najlepiej rozwałkować ciasto na grubość około pół centymetra. Wycięte ciastka układamy na blasze w odległości około 2 cm (ich kształt niewiele się zmieni podczas pieczenia). Pieczemy przez około 8-12 minut (do uzyskania lekko złotego koloru na brzegach), po przestudzeniu możemy rozpocząć dekorację. Jeśli planujemy wykonać dekoracje ze standardowego lukru plastycznego, dobrze przełamać jego smak np. marcepanem lub lukrem smakowym (ja wykorzystałam biały lukier o smaku białej czekolady i wanilii).

Ciasteczka świetnie nadają się jako przekąska do herbaty lub kawy. Zwłaszcza, że są bardzo proste w wykonaniu! 🙂

DSC08028

 

A Wy jesteście #TeamCap czy #TeamIronMan? 😉